Mellberg-saaben

Mellbergs_saabFoto: tidningen Bilsport, publicerad med tillstånd från Bilsport
 

”Bilen som Saab g(l)ömde!”
Bilsport nr.19 1996

 

Historia

1986 inledde Leif ett sportbilsprojekt baserat på en Saab 900 turbo 2,0 16V från 1985. Projektet skulle ha hetat ”Saab 900 Mellberg” och var ett hemligt samarbete med Saab. Det var ganska långt framskridet när Saab´s intresse svalnade 1988 och Leif fick andra uppdrag. I samband med finanskrisen fick Saab kalla fötter, men mycket talar för att projektet annars hade blivit bas för ett antal nischbilar från Saab. Men istället glömdes ”Mellbergs-saaben” mer eller mindre bort.

Men 1996, 3,5 år efter Leifs bortgång, ”hittades” den halvfärdiga prototypen i Bilsports garage av två ”nyfikna aspiranter”. Utifrån Leif skisser och planer från 80-talet, plockade tidningen Bilsport åter igen upp projektet och färdigställde bilen!

Mellberg hade valt att ge bilen en lägre front och ett uppdraget akterparti. Något som faktiskt var trendigt 1996 men som Saab inte hade tagit till sig förrän 1992 när 9000 kom i CS-utförande. Och då hade Mellberg redan gjort det valet i mitten av 80-talet!

Lyktorna kom från Mazda 626. Huven är nerbyggd ända till skärmkanten och har ett så kallat ”NASA-scoop”. Taket är sänkt och A-stolpen bakåtlutad. Taklutningen kan i vissa vinklar påminna lite om Porsche 911. Bagageluckan är igensatt och det är bara själva rutan som man nu kan öppna inifrån. Bilen har inte ens dörrhandtag, dörrarna öppnas istället elektroniskt med en tryckknapp.

Det fanns redan stolar i bilen då Bilsport skulle färdigställa den, men övrig inredning saknades. Blomkvists Sadelmakeri i Rockneby fick sy upp stolar, baksäte, dörrsidor och instrumentpanel i trendigt gul-svart skinn. De ordnade även till ett nytt innertak och lade in en ny matta i bilen.

För att täcka de förlängda framdörrarna gick det åt dubbla uppsättningar paneler. Vindrutan specialbeställdes efter en mall som Leif lämnat till Niklassons Glas i Karlskrona nio år tidigare, som tur var hade de sparat den! De fick även skära ut bakre sidrutorna i planglas.

Bilen har AEZ 17-tums fälgar med Goodyear Eagle F1 225/35-däck. Naven fick förses med 9 mm spacerplattor fram och 3 mm bak för att få plats med de 8 tum breda fälgarna.

Arbetet avslutades med att bilen fick ny lack i de kulörer som Leif en gång valde.

 

Mellberg_saab_02Foto: tidningen Bilsport, publicerad med tillstånd från Bilsport.
På bilden; Bertil Gustafsson. Han arbetade på Saabs pr-kontor i Nyköping på 80-talet och låg bakom flera initiativ till samarbetet med Leif Mellberg och tidningen Bilsport.

 

Fakta

Byggd: 1996 (3,5 år efter Leifs bortgång)
Beställare: tidningen Bilsport
Ursprungsmodell: Saab 900 turbo 2,0 16V årsmodell -85

 

Bilen idag

Coupén finns på Bilsports bilmuseum in Karlskrona.

 

Vet du något om bilen? Har du foton, tidningsartiklar, fakta eller en historia att berätta om bilen?
Kontakta mig här! >>>

 

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*