Om sidan

Detta är en hemsida till minne av den bortgångne bilbyggaren Leif Mellberg, 1943-1993.

Sidan är byggd av mig, Josefin Mellberg, en av döttrarna till Leif Mellberg. Jag såg ett behov hos både mig själv och hos andra att sammanställa denna sida. För min egen del var det för att lära känna min egen far lite bättre. Jag var bara 11 år då han gick bort och hann inte lära känna honom så bra som jag hade velat. Jag upptäckte att det fortfarande talades mycket om Leif och hans bilar, både på internet och inom bilkretsar, och såg då ett behov att försöka sammanställa Leifs historia en gång för alla.

Till min hjälp har jag haft resten av Leifs familj, hans gamla arbetskamrater och andra bekanta. Det har varit ett intressant arbete att försöka sammanställa Leifs liv och hans bilar. Jag har träffa många nya människor och fått höra många intressanta historier om min bortgånge far.

Själv har jag tyvärr inte ärvt min fars bilintresse. För att vara helt ärlig så kan jag knappt fylla på olja i min egen bil! Det jag däremot har fått efter Leif är hans kreativa sida, men jag lägger det på att rita och knappa hemsidor, det som finns under motorhuven lämnar jag helt åt andra!

 

josefin_speeder

Här ser ni mig som liten framför farsans Saab Speeder. Det var alltid lika spännande när min far kom hem med sina nya bilar och man fick åka med på en provtur!

 

Jag tar gärna emot foton, filmer, artiklar, tidningar och annat om Leif Mellberg. Mycket har tyvärr gått förlorat efter Leif bortgång. Eller kanske har ni en historia att berätta för mig? Kontakta mig här! >>>

 
 

Stort tack till…

Tidningen Bilsport – som ofta kikade in i Leifs verkstad för att skriva om hans bilar, för hjälp med artiklar och foton samt tillstånd att publicera material på hemsidan.

Sune Envall – industridesignern som designade Saab Maya P1, för kompletteringar, bilder och information om bilen och arbetet med projekt Maya.

Yvonne Rosén – Damen som ofta kallades Leifs fru, för korrigeringar och information om Leifs liv. Hon var även ägare till baggen Impossible Dream.

Jenny Rosén – äldsta dottern till Leif, för alla historier om min far.

Magnus Häsä – för foton på Impossible Dreams öde.

Sebastian Reinemar – för foton m.m. på dagens Saab Blue Spirit, samt lite övriga uppdateringar om Mellbergs bilar.

Filip Stridh – för uppdatering och foton på Christers Amazons utveckling till dagens a-traktor

samt till alla anonyma bidrag!

 

Källförteckning

Klicka här för att få en fullständig källförteckning >>> 

saabmuseet_01

Besök på Saabmuseet i Trollhättan för att hälsa på Saab Blue Spirit och EV-1:an, sommaren 2014

saabmuseet_02