SAAB 900 TC Targa

 

saab_900_TC_targa_01Foto: privat

 

”Både targa och cabriolet”

 

Historia

Rolf Nilsson hade en dröm om en öppen Saab, men den skulle absolut ha en targabåge. Så han vände sig till customproffset i Nyköping och frågade om idén var genomförbar. Leif sa att det nog inte skulle bli några problem, utan en tanke på att han skulle få en riktig beställning på just detta. Telefonen på verkstaden gick nämligen ofta varm med folk som ringde med mer eller mindre galna förfrågningar. När Rolf Nilsson åter igen hörde av sig och frågade om det var bästa att utgå från en ny eller begagnad bil så tog Leif honom fortfarande inte på allvar. Egentligen spelade det ingen roll, men nytt är alltid nytt..

Till Leifs stora förvåning stod det morgonen efter en splitter ny Saabi tvådörrars utanför hans verkstad! Detta var i januari 1985. Leif insåg att han hade fått ytterligare en beställning och räknade med att ha klar bilen i mars samma år, men ett annat viktigt bilbygge kom i vägen (Saab ev-1). Det dröjde ända till hösten innan Leif kom igång på allvar.

Taket skars av och ersattes av en targabåge som var 60 mm lägre än det ursprungliga taket. Vindrutan var mycket mer vinklad och större än original 900, vilket både blev tuffare och gav bättre sikt. Tröskellådorna och A-stolparna (vindrutestolparna) förstärktes rejält.

Mellan de bakre hjulhusen fanns en så kallad torsionslåda. Det var princip en U-balk (ca 250 mm hög och 100 mm bred) som ersatte takets funktion när det gällde vridstyvhet. Under baksätet fanns också en ”stiff-balk”. Det var exakt samma modifieringar som Saab brukade göra på sina egna cabrioleter. Targabågen tjänstgjorde som störtbåge vid eventuell vurpa, förbättrade karossens vridstyvhet ännu mer och möjliggjorde en vettig infästning av de främre säkerhetsbältena. Då detta var en prototyp hade den targaluckor i plåt, men Leif tog fram platsluckor till de övriga.

Från dörrarna och bakåt var bilen helt omgjord. Midjelinjen var sänkt, bagageluckan kapad 100 mm i framkant och höjd 70 mm i bakkant, vilket gav bilen en helt annan profil. Dessutom hade bilen ett lätt modifierat airkit (kjolar och frontspoiler), sänkt fjädring (1,5 varv runtom), aero-fälgar och GoodYears 50-profilsdäck. Detta gjorde bilen verkligt låg. Väghållningen blev toppen men på bekostnad av komforten, bilen blev ganska stötig.

Bakljusen var målade svarta, men detta var mest på ploj. Detta var nämligen bara tillåtet på bilar fram till 84-års modell, och detta var ju en 85:a. Men eftersom Leif inte hade målat över reflexerna så fick bakljusen inga problem varken med polisen eller besiktningsmännen.

Motorn var helt orörd, 5-växlad låda med insprutningsmotorn på 118 hk.

Bilen hade fällbart tygtak bak och tarva-luckor fram. I nedfällt läge förvarades tygtaken helt dolt under en lucka bakom baksätet. Cabluckan öppnades automatiskt med hjälp av gaskolvar då man tryckte på en knapp, men själva uppfällningen av taket fick man sköta manuellt.

Alla små detaljer gjorde att bilen såg fabriksbyggd ut, och Leif strävade efter att alla hans byggen skulle vara så stilrena och proffsiga som möjligt. Bilen premiärvisades på den stora utställningen i västtyska Essens och fick mycket positiva reaktioner.

Vid den här tidpunkten hade Leif planer på att bygga ut och anställa mer personal. Hans personal skulle koncentrera sig på ”serietillverkning, medans Leif tog fram nya bilmodeller. Därför planerade Leif en mindre ”serietillverkning” av bilen, där priset kunde hamna runt 250 000 kronor, lite beroende på vilken utrustning beställaren ville ha.

Källa:

 

saab_900_TC_targa_03Foto: privat

 

Fakta

Byggd: 1985
Beställare: Rolf Nilsson
Ursprungsmodell: Saab 900i -85
Pris: 250 000 kr

MOTOR

Original, insprutningsmotor 118 hk. 5-växlad låda.

HJUL

Aero-fälgar, GoodYears 50-profilsdäck.

LACK

Vit bas med guldpearl

INTERIÖR

Brun skinnklädsel (Tore Ström)

ÖVRIGT

Kombination av cabriolet och targa – fällbart tygtak bak, targaluckor fram. 2+2-sitsig.

 

saab_900_TC_targa_02Foto: Swede Car AB

 

Bilen idag

Vet du något om bilen? Har du foton, tidningsartiklar, fakta eller en historia att berätta om bilen?
Kontakta mig här! >>>

 

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*