SAAB 900 turbo 16 EV-1

saab_ev-1_01

 

”Ett rekordsnabbt svenskt fullblod”
Bilsport 9.85

 

Historia

”Kvällen före julafton 1984 fick SAABs designchef Björn Envall ett telefonsamtal från en bekymrad kvinna. – Vet du vart Leif är?
Leif hette Mellberg i efternamn och var en av landets främsta plåtslagare och karossmakare. Damen i luren var Leif fru som alltså undrade var hennes man blivit av – det var bara några timmar till julafton och sträckan Trollhättan – Nyköping tar en god stund att köra.
– Jag hittade Leif i vår experimentverkstad med svetsen i högsta hugg, berättar Björn Envall. Det säger något om hur besjälade alla var av det här projektet, men jag såg till att han pallrade sig hem i alla fall.”
Citat: Automobil nr.8 2007

SAAB EV-1 är en av de mest uppmärksammade bilarna Leif byggt. Det var en sk. framtidsstudie som togs fram av Saabs tekniker och formgivare för experimentella ändamål och avancerad forskning. En 2+2 sportcoupé som slår det mesta i bilväg.

De första skisserna på bilen skapades en natt vid Leif köksbord hemma i hans villa i Stigtomta. Designen var helt och hållet Saabs formgivningschef Björn Envalls, och på bara 3 månader lyckades Mellberg göra hans dröm verklig. Från idé till färdig bil på 6 månader – här låg ingen på latsidan! Saab tände på idén och Björns skisser, men bilen hade ändå blivit verklighet i vilket fall som helst. Det var Björns och Leifs dröm att bygga den här sportbilen, och de hade gjort det i privat regi om inte Saab hade ställt sig bakom idén.

Bygget av bilen var superhemligt. Verkstaden var försedd med en sluss som inte släppte in någon som inte hade med saken att göra, endast nyckelpersonerna från Saab var behöriga. Leif fick jobba nästan dygnet runt i 3 månader, med neddragna gardiner, för att få klart bilen i tid. Bilen levererades sedan mitt i natten av en täckt lastbil, för att dagen efter presenteras för världen.

Bilens toppfart på 270 km/h känns snabbt idag, och var helt hisnande då den presenterades 1985. Den fotades tillsammans med ett startande Viggen-flygplan och tidningarna skrev om ”hemliga test på avspärrade vägar”. ”Vore den ett flygplan skulle den ha lyft för länge sedan. Den går nämligen fortare än de flesta sportplan: 270 kilometer i timmen.” Citat: Expressen 3 april 1985

Det pratades mycket om solcellerna som fanns på bilens tak. De 66 solcellernas uppgift var att driva en separat fläkt som skulle hålla kupén sval när bilen stog parkerad i solgasset. Men solcellerna är inte äkta! När de beställda solcellerna inte hann komma i tid, så sattes de falska solcellerna dit i bilens tak så att det skulle se riktigt ut i alla fall. Solcellernas idé demonstrerades istället på en liten vagn vid sidan av bilen. Glastaket med targabåge var även avtagbart, men knappast möjligt att stuva in i bilen.

Bilen var även utrustad med sk. ”Black Panel” – all instrumentbelysning kunde släckas vid nattkörning, utom hastighetsmätarens aktuella gradering. (Denna funktion gick inte i produktion förrän 1993 på andra generationens SAAB 900).

Bilen byggdes på en Saab 900. Leif Mellberg fick en fullskalemodell i lera levererad från Saab att mäta karossens formgivning från. Det var ett komplicerat bygge då karossen var tvungen att bli exakt som lermodellen för att glaset till solcells-taket skulle passa.

”Det verkligt imponerande är hur välbyggd bilen framstår idag – inga karossglipor har skevat sig, inga plåtar har slagit sig. EV-1 var gediget hantverk in i detalj.”
Citat: Eric Lund, Automobil nr.8 2007

 

saab_ev-1_01Foto: privat
 

När bilen visades upp för Saabs styrelse möttes den av applåder, den överträffade allas förväntningar! Men ändå sade styrelsen nej till att visa upp den i Stockholm och göra den till salongens stjärna, till Björns och Leifs stora besvikelse. Men nog fick bilen visa upp sig till slut..

SAAB gjorde ingen mer officiell konceptbil på 16 år efter ev-1:an. Det är en stor utmaning, både kostnadsmässigt och resursmässigt, att ta fram något som tål att synas så som SAAB ev-1 fick uppleva rampljuset 1985. Och inte många konceptbilar i världen har registreringsnummer och kan framföras lagligt på vägarna!

Källor: Automobil nr.8 2007, Din Bil – okänd nr, FOLKET:s Jubileumsbilaga 1987, Bilsport nr.9 1985, Expressen 3 april 1985, Teknikens Värld nr.9 1985

 

saab_ev-1_02Foto: privat
 

Fakta

Byggd: 1985
Beställare: SAAB Scania AB
Ursprungsmodell: Saab 900
Pris: idag ovärderlig! – endast ett exemplar som står på SAABmuseet.

BASFAKTA

2-dörrars 2+2-sitsig sportkupé med avtagbart glastak över framstolarna och targabåge. Kombinerad bakruta/bagagerumslucka.

MOTOR

Längstmonterad 4 cylindrig på 1935 cm3. Dubbla överliggande kamaxlar, 16 ventiler. Hydrauliska ventiltryckare. Garret TPL 1098 turbo. Laddluftkylare och APC-system. Bränsleinsprutning Bosch LH Jetronic.

Borrning/slag: 90/78mm
Volym: 1 985 cm3
Max Effekt: 285 hk (210kW) vid 6500 r/min.
Max vridmoment: 34 kpm/335 Nm vid 3500r/m
Laddtryck: 1,1 bar
Kompression: 7,2:1

FORMKURVA ENLIGT SAAB

0-100 km/h: 5,9 s
Toppfart: 270 km/h
Vikteffekt: 4,04 kg/hk
Litereffekt: 142,5 hk/l

KRAFTÖVERFÖRING

Femväxlad manuell växellåda. Motor och växellåda fram, framhjulsdrift.

MÅTT

Längd/bredd/höjd: 4300/1690/1235 mm
Axelavstånd: 3034 mm
Hjulbas: 2520 mm
Spårvidd fram/bak: 1440/1450 mm
Tomvikt: 1150 kg
Tankvolym: 65 liter

HJULUPPHÄNGNING

Krängningshämmare. Gasstötdämpare. Fram dubbla svängarmar med skruvfjädrar. Bak längsgående fjäderlänkar med skruvfjädrar, Panhardstag.

STYRNING

Kuggstång. Servo. 3,65 rattvarv. Teleskopisk rattstång med dubbla knutar.

HJUL

Fälg fram/bak 6 tum, däck 205/50 R15.

BROMSAR

Ventligerade skivor fram, solida bak. Diameter fram/bak 280/265,5 mm. Handbroms på framhjulen.

CHASSI

Fram dubbla svängarmar med spiralfjädrar, gasstötdämpare, krängningshämmare. Bak längsgående fjäderlänkar med spiralfjädrar, bromsmomentstag, Panhardstag, gasstötdämpare, krängningshämmare.

LACK

Cherry Red Acryl. Aerokjolar i Shadow Silver Metallic.

 

ev-1

 

Onödiga fakta

Det beställdes 6 omgångar rutor till Ev-1:an. ”Då bör lagret räcka i 100 år” resonerade Saab-teknikern Gustav Sperr. De gigantiska glasrutorna tillverkades av en fabrik i Findland som normalt gör bussrutor.

Inspirationen till formen på Saabs typiska stolar med en bågformad söm i både ryggstöd och dyna fick Björn Envall från filmen ”Pigs in Space”. Just så ser stolarna i mupparnas rymdskepp ut i filmen. Björn benämnde därför stolarna för ”muppstolar”.

Namnet EV-1 kan ju ses ganska fantasilöst för en sådan här bil. Men under arbetets gång kallades den för något helt annat av gänget som byggde den. På dörrarna runt avdelningen satt skyltar med texten ”PROJEKT LEKSTUGA”. Men detta var för att skoja till det och ge en liten känga åt vissa kritiska ekonomer på Saab. Lite mer seriösa namnförslag fanns också, så som ”Saab Spirit” och ”Saab Surprice”, men det slutgiltliga namnet blev som bekant ”Saab Ev-1″.

EV-1:an har en biroll i filmen ”Tillbaka till framtiden II” från 1989. Bilen syns flera gånger i bakgrunden i filmen där Marty MacFly (Michael J Fox) och uppfinnaren reser framåt i tiden. Se bilder från filmen här >>>

 

Bilen idag

Idag kan du se SAAB EV-1 på SAABmuseet i Trollhättan.

 

Länkar

Inside Saab by Swade – Saab EV-1
Inlägg om Saabs Experimentbil EV-1

Saab EV-1 video
Den officiella PR-videon från 1985 för Saab Ev-1

Classic Driver
Classic Driver om Saab EV-1 (engelsk)

Automobil
Automobil testkör Saab EV-1

Automobil
Repotaget om EV-1:an från 1985

Saabworld.net
Tidningsartiklar om Saab EV-1

 

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*