SAAB Blue Spirit

front_blue_spirit_01Foto: Saab Scania

 

”SAAB får vingar!”
Wheels Juni 1982

 

Historia

När Leif slog igenom med sin måsvingesaab Blue Spirit fick han en beställning på 200 ex från en oljeshejk. Han fick tacka nej till erbjudandet – det skulle ta honom 40 år!

Leif fick jobba 14 timmar om dagen, 7 dagar i veckan för att få ordning på den gamla Saab 99 som först anlände till hans verkstad. 1700 arbetstimmar senare rullade denna skapelse ut, och Leif blev världskändis.

Bara måsvingarna tog 280 timmar att bygga. Leif fick förstärka både dörrar, tak och takstolpar. Gaskolvarna från en Combi Coupés baklucka passade perfekt till måsvingedörrarna. Hela bygget filmades och finns nu att köpa på DVD hos Cameo film.

Leif sänkte först taket 6 cm och flyttade fram det så att den bakre takstolpen fick större lutning. Trots taksänkningen passade Saabs eluppvärmda bakruta. Bakpartiet höjdes och förlängdes 30 cm. Frampartiet förlängdes 35 cm och försågs med en saab 900-huv. Trafiksäkerhetsverket krävde att stötfångarna skulle finnas kvar, så dessa byggdes in innanför karossen. Mitten av taket förstärktes med en 60×40 fyrkantsbalk som sedan dörrarna fästes i med combins gångjärn och gaskolvar.

Grillen var tidsenlig – sluttande och bredribbad. Spoilerns dubbla luftintag var inte bara för syns skull, utan fyllde sitt syfte. Bakom den ena satt oljekylaren, och den andra hade en slang som hjälpte till att kyla turboaggregatet.

Lacken inspirerades av Saab´s logotyp som hade blå och vita färger. Leif ville ha något relativt diskret men stilrent. En vit pärlemor med blå candy som dekor blev resultatet. Motivlack hade gått ur tiden, men fält- och dekorlack var populärt. De olika nyanserna av den blå candy var uppbyggda av tunnare eller tjockare skikt, Leif använde nämligen samma blåa färg i färgsprutan hela tiden.

 

blue_spirit_01Foto: privat
 

Bilen visades för första gången offentligt på ”Bilsport Custom Show” 1982 och därefter blev det en turné landet runt. Syftet med bygget var att visa alla möjligheter en begagnad Saab 99 kan erbjuda när man ville bygga om egna bilar. 99:an hade rykte att vara en ”gubb-bil” och detta ville Saab ändra på för att även få ungdomen intresserad av den.

Måsvingedörrarna blev ett genidrag. Leif funderade först på ett targatak, men antog sedan ingreppet med måsvingedörrar som en utmaning. Bygget inspirerades av Mercedes 300SL från 50-talet.

 

blue_spirit_001Foto: privat
 

Under flera år var Blue Spirit stilbildare för andra bilbyggare, och den vann allting på bilutställningar och pristävlingar. Efter Blue Spirit blev Leif Mellberg, och Mellbergs Custom, ett välkänt namn och beställningarna strömmade in till Leif verkstad.

 

blueFoto: tidningen Bilsport, publicerad med tillstånd av Bilsport.

 

Aldrig förr hade en amatörbyggd bil valsat runt så mycket i svensk och utländsk press som Måsvinge-saaben. Blue Spirit var det mest avancerade bygget som gjorts i Sverige när den byggdes. Till och med Hongkong största motortidning kom till Leif för att skriva ett repotage om bilen.

 

Källor: Bilsport nr.10 1982, Saab Scania ”Saab Customizing”, Din Bil -okänt nr. Wheels juni 1982, Bilsport nr.1-2 2009, Teknikens Värld nr.8 1985, Bilen idag nr.2 1982, Vi bilägare Nr.9 1982,

 

om_leffe_02Foto: privat (samt omslaget till en biltidning från Hongkong).

 

Fakta

Årsmodell: 1982
Beställare: Saab Scania
Ursprungsmodell: Saab 99 EMS, 1976 års modell.
Arbetstimmar: 1700 bokförda timmar.

MOTOR

Saab 2 liters turbomotor från 1982, 145 hkr.

Växellåda 5-växlad

HJUL

Rallycrossfälgar i magnesium, 8,5 x 15. Pirelli 225/50 VR P7 däck.

LACK

Vit pärlemor med blå candy i olika nyanser.

INTERIÖR

Instrumentpanel från Saab 900, 4 separata framstolar (2+2) klädda i blå plysch, 4-kanals komponentstereo från Clarion med inbyggda högtalare, Instrumentpanel från Saab 900, ratten från en 80 års modell.

ÖVRIGT

Dolda stötfångare. Bakljus från 900 Sedan. Dubbla rektangulära Hella-strålkastare fram, med högtrycksspolare istället för torkare. Speedcontrol. Elektriska fönsterhissar och antenner.

 

blue_spirit_03Foto: privat
 

Bilen idag

Blue Spirit ägs idag av en privatperson, men den har inte längre några blå nyanser i lacken – den har blivit helvit!

Bilen återvände nämligen till Leifs verkstad i oktober 1985, för att lackas om, byta inredning och säljas vidare till USA för en halv miljon kronor (om den sedan kom iväg till USA är dock oklart).

Bilen var till salu i Sverige för några år sedan (2010) för 125 000 kr, och uppgavs vara i gott skick. Den hade då bara haft en tidigare ägare och 2020 körda mil. Turbon låg då på 175 hk.

Enligt uppgifter har bilen den senaste tiden setts på bl.a. Saab Uniteds oktoberfest 2012 och Saabfestivalen 2013. I oktober 2013 gjorde den även en snabb visit utanför Saabmuseet i Trollhättan, så ännu rullar den på vägarna!

 

blue_spirit_todayFoto: http://www.veteranborsen.se/veteranbilar-16/sportkup/saab-99-ems-679007
Blue Spirit till salu på veteranbörsen 2010
 

blue_spirit_2012Foto: Sebastian Reinemar
Blue Spirit på oktoberfesten utanför Saabmuseet 2012
 

Vet du mer om bilen idag? Kontakta mig här! >>>

 

Länkar

Cameo film & TV AB
Historiska & tekniska dokumentärfilmer. Här kan du bl.a. köpa DVD:n om Mellbergs bygge av måsvingesaaben ”Blue Spirit”.

 

Kommentarer

 1. Varför är det olika regnummer på bilarna om det nu ÄR samma bil??

  • Bilen var utomlands en sväng, men letade sig tillbaka till Sverige via Schweiz (enligt nuvarande ägare). Jag har inte fått höra hela historien om det ännu, men det hoppas jag på att få göra framöver. Så snart jag har mer så uppdaterar jag informationen på hemsidan. Mvh / Josefin (admin)

 2. Bilen köptes av Saab-Schweiz(Scancars AG) och användes av importören i 10 år enbart för utställningsändamål. Schweizisk bilprovning ville inte godkänna den för gatbruk p.g.a dörrkonstruktionen. 1997 lyckades jag att köpa loss den och återföra till Sverige. Han fick naturligtvis inte samma reg. nr. som redan hade används fören annan bil.
  Nu har den gamla flyttfågeln hittat hem igen och står utställd på Saab Museet i samma skick som när den lämnade Leifs verkstad efter ombyggnaden i oktober 1985. Det
  enda jag har gjort är att ha putsat och polerat den, alltid haft igång den rent mekaniskt och besiktigat den när det var dags. Så kommer det också bli i år.

  Med vänliga hälsningar

  Ekke

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*