VOLVO 760 cab

 

volvo_760_cab_01Foto: Swede Car AB

 

”Världens enda volvo med cabriloet!”
Södermanlands Nyheter 1985

 

Historia

Leif Mellberg fick i uppdrag av tidningen Teknikens Värld att ta fram världens första Volvo 760 cabriolet. Men det krävdes först lite övertalning av Leif, som i början tackade nej till uppdraget. Anledningen hette Saab Ev-1, ett superhemligt projekt som Leif vid tillfället höll på med, med det kunde han ju inte berätta för killarna från Teknikens Värld. Men när Saab Ev-1 stod klar så accepterade Leif uppdraget att åta sig volvon.

En vanlig fyrdörrars Volvo 760 levererades till Leifs verkstad. Ett halvår senare rullade den ut som en läcker, tvådörrars cabriolet med elektrisk sufflett och äkta skinnklädsel. 600 arbetstimmar tog det för Leif.

Leif gjorde framdörrarna bredare och svetsade igen bakdörrarna. Hela sidoprofilen höjdes 10 centimeter för att ge bilen de rätta linjerna. Även vindrutan vinklades 40 mm mer in mot kupén än originalet.

Inredningen gick i blå/vitt skinn av Tore Ström från Strängnäs. Dessutom hade bilen klimatanläggning, telefon och en höjdarstereo. Oftast fälldes cabriolet-tak ner bilen på bekostnad av bagageutrymmets yta, men här utnyttjades istället baksätet och passagerarplatserna blev således något mindre.

Färgen på bilen bestämdes av redaktionen på Teknikens Värld. Då de funderade på vilken färg bilen skulle ha, så hittade Åke Borglund en tomkartong med den blåa färgen på. Leif mixade ihop färgen med kartongen som referens, och resultatet blev knappast vanligt, men väldig synligt.

Bilen kom att kallas för ”Lyftet”, då det första evenemanget bilen var med om var ett jättelyft. Bilen lyftes nämligen upp av en kran på en terass belägen på taket till Bonnierhuset i Stockholm, en syn som fick all rörelse på gatan nedanför att stanna upp.

Omdömena om bilen gick isär, ”Smäcker, kantig, ful eller vacker”, men personlig stil hade den i alla fall. Och utan vidare marknadsföring gav den Leif beställningar på 130 st. likadana! Men så många hade Leif inga planer på att göra, ”Några tiotal exemplar går väl kanske bra – utspridda över jordklotet – men inte fler”.

Källor: Aftonbladet 8 juni 1985, Södermanlands Nyheter 1985

 

volvo_cabFoto: privat
 

Fakta

Byggd: 1985
Beställare: Teknikens Värld
Ursprungsmodell: Volvo 760 1982 års modell
Pris: 250.000 – 400.000 kr (1985)
Arbetstimmar: 600-660

 

Vet du något om bilen? Har du foton, tidningsartiklar, fakta eller en historia att berätta om bilen?
Kontakta mig här! >>>

 

Add Comment RegisterKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*